woensdag 22 augustus 2007

DAG 7

Obesitas komt van het latijnse werkwoord obedere en dat is samengesteld uit ob [in de weg] en edere [eten], de zwaarlijvige als wegversperring. Het woord obesitas is pas aan het begin van de vorige eeuw "verzonnen". Het is dus een modern woord. Maar is het ook een modern verschijnsel? Nee natuurlijk, ook onder de oude Romeinen bestond er al zwaarlijvigheid. Éen van de beruchtste antieke indewegeters is keizer Aulus Vitellius (15-69). Hij zat per dag wel vier keer aan het banket en deed zich dan bij voorkeur te goed aan snoekenlevers, fazantenhersenen en flamingotongetjes, lastig te verkrijgen lekkernijen waarvoor hij de marine op pad stuurde als hij weer eens ergens in een uithoek van zijn rijk was. Tussen de banketten door vrat hij continu stukken geroosterd vlees en cakejes. Hij was zo zwaar dat zijn dragers regelmatig door hun rug gingen.
Aulus is onder een kwaad gesternte geboren. Zijn bijgelovige ouders schrokken zo van zijn onheilspellende horoscoop dat ze er alles aan deden om te voorkomen dat hij een invloedrijke positie zou bekleden. Tevergeefs. Eenmaal aan de macht zou Aulus uit wraak zijn moeder hebben laten verhongeren.
Zijn eigen einde was zeer gewelddadig. Het leger, in opstand gekomen tegen zijn wrede regime vol willekeur, nam hem gevangen. Zijn handen werden achter zijn rug gebonden, hij kreeg een strop om zijn nek, en halfnaakt, zodat zijn dikke buik goed te zien was, werd hij naar het Forum gesleurd. Onderweg werd hij bekogeld met uitwerpselen en uitgescholden voor veelvraat. Na een lange marteling werd hij in de Tiber gesmeten. Zijn laatste woorden zouden zijn geweest: "En toch was ik jullie keizer."

Eetprogramma dag 7

Ontbijt: fruitsalade van banaan, kiwi, appel. Magere yoghurt met muesli.
Lunch: sandwich met oude kaas, tomaat, rucola en alfalfa, 1 beker melk
Tussendoor: 3 jerseys, liga
Avondeten: pizza! Maar natuurlijk geen vette afhaal- of thuisbrengpizza. Haal die bodem bij Ariola. Besmeer hem met een mengsel van tomatenpuree, olijfolie en knoflook. Bedek hem met artisjokharten, reepjes paprika, uienringen, asperges, champignons, kappertjes en andere verantwoorde ingrediënten. Natuurlijk moet er voldoende kaas op, maar maak het niet te gek. Even in de oven en klaar! Drink er twee glazen fatsoenlijke rode wijn bij.

BEWEGING:
spijsverterende wandeling van drie kwartier na de afwas of
training, maar drink dan slechts 1 glas rode wijn.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo na een week kan je toch al een aardige balans opmaken. Heeft je poging ook resultaat?

Anoniem zei

Clelia: Ariola is nog op vakantie; ter vervanging van hun pizzabodem kun je wellicht een klein turks brood in de lengte halveren. Lekker knapperig

Bonny zei

Het gaat om het resultaat na drie weken natuurlijk. Elke vrijdag is er tussenbalans.