maandag 20 augustus 2007

DAG 5

Cruciaal in het afvalproces is het boodschappen doen. Met een slechte winkelstrategie ben je al verdoemd voordat je ook maar een calorie tot je hebt genomen. Iedereen kent wijze lessen als: ga niet naar de supermarkt met een knorrende maag, maak thuis een lijst en houd je daar strikt aan, zorg dat je niks lekkers in huis hebt enz. Maar wat heb je aan die lessen als je na een drukke werkdag poepgaar in een overvolle winkel staat zonder ook maar een vaag plan wat je nu weer moet eten. Denk in zo'n geval aan de volgende tips:
1. Koop eerst een banaan en reken die af bij de snelkassa. Eet de banaan op je gemak op. Geniet van elke hap. Maak ondertussen een plan voor het avondeten.
2. Karretje of mandje? In een kar kan te veel in een mandje te weinig. In Frankrijk hebben ze daar wat op gevonden (zie foto), maar zo ver zijn ze hier nog niet. Volg daarom de raad op van Miss Piggy: eet nooit meer dan je kan tillen.
3. Ga als eerste naar de groente- en fruitafdeling. Laad een zak aardappelen van 5 kg in je mandje. Neem de goedkoopste, tenzij je wel eens aardappelen eet. Ga daarna langs de zuivel en voeg enkele pakken melk en yoghurt toe. Als je er dan nog een fles wijn bij wilt heb je die verdiend.
4. Stel jezelf bij zekere producten de volgende vraag: hoe gelukkig voelde ik me de vorige keer toen ik zo'n zak vlak voor het avondeten naarbinnen blafte?
5. Koop bleekselderij en bouw daar je maaltijd omheen. Daar kun je je geen buil aan vallen.

Deze drie weken heb je deze problemen gelukkig niet, want je weet precies wat je gaat eten.

Eetprogramma dag 5:
Ontbijt: magere yoghurt met muesli en scheutje honing.
Tussendoor: 1 kiwi, 1 banaan, evt traktatie jarige collega
Lunch: 1 beker melk, 3 volkoren boterhammen met verse makreel.
Borrel: 1 glas port, late bottled vintage, tenzij het mooi weer is: dan 1 glas rosé.
Avondeten: tagliatelle met champignonroomsaus en salade van rucola, komkommer en paprika. Geen toetje. Verse pasta uit de super is een optie, maar relatief duur en vaak tegenvallend van smaak. Kies dan liever voor pasta van Ariola (Folkinge). Maak het jezelf makkelijk met de saus: uien, knoflook bakken, champignons (oesterzwammen voor snobs) en courgette erbij, groene peperkorrels. Stukje blauwgeaderde kaas (gorgonzola, maar de goedkopere Danish Blue kan ook) moet er eigenlijk wel door. Slankroom (echt geen product waar je op neer moet kijken: niks mis met de smaak en je wordt er niet zo overdreven vol van) pas toevoegen als je de pasta gaat afgieten. Afgegoten pasta vóór het opdienen bij de saus voegen. Zorg dat je voldoende bereidt om morgen een portie naar je werk te nemen voor de lunch.

BEWEGING:
bij mooi weer een avondfietstocht van anderhalf uur. Anders 30 minuten héél rustig hardlopen.

Geen opmerkingen: